Wees verstandig

Een aankoopmakelaar weet wat er bij het aankopen van een recreatiewoning komt kijken

Het is niet te vergelijken met de aankoop van een eerste woning. Zowel de verplichtingen welke u aangaat als de afhandeling van mogelijke gebreken zijn totaal verschillend. Daarnaast zijn zowel de juridische, fiscale en notariële afhandeling geheel anders.

 

De aankoopmakelaar

Er is geen aftrek in box 1, huuropbrengsten zijn incl. BTW en de aankoop wellicht excl. BTW en u heeft te maken met of koop, of huur of erfpacht van de grond. Met wie heeft u een huurovereenkomst en tegen welke kosten. Zijn deze geïndexeerd en mag u uw woning straks zomaar weer verkopen als u dit wenst.

Zomaar een aantal zaken. Wees verstandig en informeert u zich goed. U kunt veel hierover nalezen bij de rubriek “relevante onderwerpen” rechts in het venster.

Onze partner Recravas.nl kan u uitgebreid adviseren bij het aankopen van een vakantiehuis.

Wat doet een aankoopmakelaar

Als koper van een recreatiewoning heeft u met andere zaken te maken dan de standaardzaken bij de aankoop van een reguliere woning. Denk hierbij aan parklasten, parkreglement, bijkomende kosten, aanbiedingsplicht, eventuele permanente bewoning, bouwkundige staat, rechten van buren en vele andere zaken.
Ook het fiscale aspect is anders dan bij een reguliere woning. Waar kunt u terecht voor financiering en is er sprake van hypotheekrenteaftrek? Is het huur- of koopgrond en welke gevolgen heeft dat als u weer wenst te verkopen? Als u bijvoorbeeld geen recht van opstal heeft gesloten bij huurgrond, kunt u voor onaangename verrassingen komen te staan bij verkoop of doorverkoop aan het park. Wij proberen met onze aangesloten makelaars u hiervoor te behoeden.

De contracten

Een niet te verwaarlozen aspect is het parkreglement. Hierin kunnen venijnige punten staan: niet alleen welke rechten en plichten u als gebruiker van het park heeft, maar ook of verhuur is toegestaan, wat er onder recreëren wordt verstaan, of bezoekers moeten betalen voor hun bezoek en wat voor regels er gelden bij eventuele verkoop. Zaken waar u zich bewust van moet zijn voordat u tot de aankoop van een recreatiewoning overgaat.