FAQ

Veel gestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat u nog met veel vragen zit over het aankopen of verkopen van uw recreatiewoning. We hebben hier een aantal veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet tussen neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Algemene vragen

Vakantiehuiswinkel is een onafhankelijk platform waar geen enkele beperking of voorwaarde voor adverteren geldt voor wie of welke organisatie dan ook. Dit in tegenstelling tot veel soortgelijke platformen waar bij plaatsing al gelijk betaald moet worden of waar vooral de belangen van de adverteerders gediend worden. (Over Vakantiehuiswinkel)
Vakantiehuiswinkel is het grootste platform voor vraag en aanbod in recreatiewoningen, voornamelijk in Nederland. Wij werken samen met  gespecialiseerde makelaars, welke wij u graag aanbevelen. Deze makelaars werken onder de door ons gestelde voorwaarden en condities.
Wanneer u via Vakantiehuiswinkel gebruik maakt van een makelaar voor aan- of verkoop, ontvangt u vanuit Vakantiehuiswinkel de factuur. Wij doen dit omdat alle makelaars dienen te werken onder onze (met u 100% duidelijk afgesproken) tarieven. Zo krijgt u nooit onaangename of onverwachte rekeningen van de makelaar. Kies hiervoor samen met de makelaar verkopen  (samen met een makelaar verkopen) of een gespecialiseerde makelaar verkoopt (gespecialiseerde makelaar verkoopt)

Omdat wij in deze markt op grote schaal opereren kunnen wij geselecteerde aan- en verkoopmakelaars aanbieden tegen de scherpste tarieven, zelfs op basis van No cure No pay. U wenst volledige ondersteuning bij aankopen? Klik hier (volledige ondersteuning bij aankopen)

Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast kunt u uw vraag altijd stellen per e-mail of via onze website. Wij beantwoorden deze tijdens kantoortijden binnen 24 uur. (contact opnemen)

Elke bij ons geplaatste recreatiewoning heeft gespecialiseerde informatie. Daarnaast kunt hier standaard kiezen uit een aantal mogelijkheden, o.a. ‘ik wil graag een bezichtiging’. Deze aanvraag gaat naar de verkopende makelaar of rechtstreeks naar de adverteerder in het geval dat deze geheel zelfstandig zijn recreatiewoning verkoopt. (Tips bij bezichtiging)

Vragen bij verkopen

Een overeenkomst met een recreatiewoningmakelaar via Vakantiehuiswinkel kan dagelijks door u worden opgezegd, dus zonder opzegtermijn. Een makelaar heeft een inspanningsverplichting. Dat wil zeggen dat hij zijn werk zo goed mogelijk moet doen, maar resultaten nooit kan garanderen. (Ga naar de pagina)
Goede foto’s krijgen meer aandacht en verhogen de informatie-aanvragen aanzienlijk. Ook advertenties met meer dan 10 foto’s ontvangen gemiddeld 40% meer aanvragen dan advertenties met minder foto’s. (Ga naar de pagina)
Vakantiehuiswinkel is een actieve organisatie met een heldere, klantvriendelijke website die hoog scoort in de zoekresultaten. Niet alleen wordt vakantiehuiswinkel.nl goed gevonden en krijgen wij veel reacties op ons aanbod, wij gaan ook actief voor u op zoek naar kopers voor uw recreatiewoning wanneer u met een makelaar besluit te werken. (Ga naar de pagina)
Het is een feit dat een koper het vertrouwder vindt van een makelaar te kopen dan rechtstreeks van u als verkoper. Een makelaar mag dit bijzondere vertrouwen niet beschamen en zorgt dan ook voor het juist in de markt zetten van uw recreatiewoning. Hij verkoopt tegen het allerscherpste tarief. U geeft ons de verkoopopdracht en wij regelen verder alles totdat uw vakantiehuis is verkocht. Wij doen dit met inzet van alle mogelijke kanalen. (Ga naar de pagina)
Om u goed voor te bereiden op de onderhandelingen vindt u hieronder negen tips.
(Ga naar de pagina)
Geef kopers de allergrootste zekerheid! Het aanbod van recreatiewoningen stijgt naar meer dan 10.000 woningen. Hoe gaat u hierin een verschil maken en de verkoopkansen van uw vakantiewoning optimaliseren? Wat u moet weten is dat veel kopers argwaan hebben bij de aankoop van een vakantiewoning. Wat koop ik precies? Welke garanties heb ik? Kloppen de overeenkomsten? Speciaal voor de kritische koper die zekerheden wenst bij aankoop, hebben wij een apart segment toegevoegd, namelijk de zgn.Topwoning. (Ga naar de pagina)
Met behulp van een aantal bronnen, w.o. informatie van de NVM en onze eigen ruime, dagelijkse praktijkervaring, heeft Vakantiehuiswinkel getracht de algemene recreatiewoningmarkt in Nederland anno 2016 in kaart te brengen. (Ga naar de pagina)

Vragen bij aankopen

U koopt een woning maar weet niet precies waar u allemaal voor tekent, u vertrouwt erop dat alles correct is. Naast de aankoopovereenkomst, algemene leveringsvoorwaarden en eventuele verhuurcontracten, krijgt u parkovereenkomsten, beheer- en exploitatieovereenkomsten, conceptakten, kostenoverzichten etc. van meer dan 100 pagina’s te ondertekenen. (Ga naar de pagina)
Om u goed voor te bereiden vindt u hieronder een lijst met aankoopadviezen bij aanschaf van een recreatiewoning voor verhuur of de combinatie van eigen gebruik en verhuur; samengesteld op basis van onze jarenlange ervaring. (Ga naar de pagina)
Om u goed voor te bereiden op de onderhandeling bij aankoop van uw recreatiewoning vindt u hieronder 10 tips met daarbij nog een laatste tip welke u absoluut niet mag missen. (Ga naar de pagina)
Als u de vakantiewoning die u op het oog heeft wilt laten inspecteren op gebreken en/of toekomstige kosten voor reparatie of vervanging, laat u een bouwkundige keuring uitvoeren. U kunt dit regelen via Vakantiehuiswinkel of via uw aankoopmakelaar, die deze keuring vaak als dienstverlening in zijn aankoopbegeleidingspakket heeft. (Ga naar de pagina)
Om u goed voor te bereiden vindt u hieronder een lijst met aankoopadviezen bij aanschaf van een recreatiewoning voor verhuur of de combinatie van eigen gebruik en verhuur; samengesteld op basis van onze jarenlange ervaring. (Ga naar de pagina)
Dit houdt in dat alle bij verkoper bekende gebreken, zowel juridisch als bouwtechnisch, aan u als koper gemeld moeten worden. De koper, u dus, heeft echter ook een onderzoeksplicht. Wanneer u niet zeker bent van de onderhoudstoestand van het chalet of de vakantiewoning, dan adviseren wij een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. (Ga naar de pagina)
Om u goed voor te bereiden op de onderhandeling bij aankoop van uw recreatiewoning vindt u hieronder 10 tips met daarbij nog een laatste tip welke u absoluut niet mag missen. (Ga naar de pagina)
Met onderstaande tips helpen wij u graag de bezichtiging van uw recreatiewoning tot een succes te maken. (Ga naar de pagina)
Elke bij ons geplaatste recreatiewoning heeft gespecialiseerde informatie. Daarnaast kunt u hier standaard kiezen uit een aantal mogelijkheden o.a. ‘ik wil graag een bezichtiging’. Deze aanvraag gaat naar de verkopende makelaar of rechtstreeks naar de adverteerder in het geval dat deze geheel zelfstandig zijn recreatiewoning verkoopt. (Tips bij bezichtiging)
Als koper van een recreatiewoning hebt u met andere zaken te maken dan de standaard zaken bij de aankoop van een reguliere woning. Denk hierbij aan parklasten, parkreglement, bijkomende kosten, aanbiedingsplicht, eventuele permanente bewoning, bouwkundige staat, rechten van buren en vele andere zaken. (Ga naar de pagina)
Bij aankoop van een vakantiehuis is het belangrijk om, los van alle zaken als staat van onderhoud, dakbedekking en isolatie, extra aandacht te schenken aan de twee volgende zaken: (Ga naar de pagina)

Vragen over financiering en wetgeving

Let goed op de volgende zaken en voorkom hoge kosten of zelfs het verlies van uw vakantiehuis.
Het contract
Van wie huurt u precies de grond, is de verkoper van de woning de eigenaar van het park en zijn de huurkosten inclusief de zogenaamde beheerbijdrage.(Ga naar de pagina)
Wanneer u een recreatiewoning koopt is het belangrijk te weten of het een Marge- (geen BTW) of een BTW-woning is. Nieuwe woningen zijn altijd belast met BTW. Teruggave van de BTW kan alleen als u een BTW-nummer heeft of aanvraagt. Indien de recreatiewoning niet vanuit een bedrijf gekocht wordt, is het van belang dat u een BTW-nummer aanvraagt en dat de woning hoofdzakelijk voor de verhuur bestemd is. (Ga naar de pagina)
De financiering van een recreatiewoning vraagt om deskundig advies. Er zijn diverse rentetypes en aflossingsvormen. De betaalde rente is hoger dan die van een hypotheek op een eerste woning en is niet aftrekbaar. Eventuele opbrengsten uit verhuur zijn vrij van inkomstenbelasting. Uw recreatiewoning valt echter in box 3; het (on)roerende gedeelte van uw investering valt onder vermogensrendementsheffing. (Ga naar de pagina)
Na ondertekening van de koopovereenkomst heeft de koper, volgens de wet, drie dagen bedenktijd. De wettelijke bedenktijd is een zogenaamd dwingend recht dat u als koper heeft om van aankoop van de recreatiewoning af te zien. De drie dagen bedenktijd gaan in nadat een getekend exemplaar van de overeenkomst aan u is overhandigd, dus niet nadat de koopovereenkomst is ondertekend. Daarvoor heeft u, afhankelijk van de dag van ondertekening, minimaal drie en maximaal vijf dagen de tijd. Dit komt omdat er tenminste twee werkdagen in de bedenktijd moeten vallen en de bedenktijd ingaat op de dag na ondertekening door de koper. (Ga naar de pagina)
De eigendomsoverdracht van een kavel en/of een recreatiewoning geschiedt door middel van een zogenaamde akte van levering bij de notaris. Dit artikel beschrijft hoe het notariële traject verloopt. (Ga naar de pagina)
Als u aan het einde van het jaar minder dan € 1.883,– aan BTW dient te betalen, kunt u in aanmerking komen voor deze regeling.
Wellicht hoeft u helemaal geen BTW te betalen. Download de brochure van de Belastingdienst op belastingdienst.nl . (Ga naar de pagina)
Dit houdt in dat alle bij verkoper bekende gebreken, zowel juridisch als bouwtechnisch, aan u als koper gemeld moeten worden. De koper, u dus, heeft echter ook een onderzoeksplicht. Wanneer u niet zeker bent van de onderhoudstoestand van het chalet of de vakantiewoning, dan adviseren wij een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. (Ga naar de pagina)
Er bestaan in Nederland anno november 2016 ca. 112.000 vakantiewoningen. De bouwkwaliteit en uitstraling zijn de laatste jaren sterk verbeterd: sommige zijn niet meer van ‘echte huizen’ te onderscheiden. Ze zijn voorzien van alle luxe en comfort, gas, water en elektriciteit en snel internet worden als vanzelfsprekend ervaren en ook zo opgeleverd. Geen wonder dat steeds meer mensen zich afvragen of er permanent gewoond mag worden in een recreatiewoning. (Ga naar de pagina)
Indien een recreatiewoning gekocht wordt is het belangrijk dat er een opstal- en een inboedelverzekering worden afgesloten. Dat houdt in dat de verzekering brand- en waterschade, de gevolgen van een blikseminslag, ruitschade en diefstal dekt. (Ga naar de pagina)

In Nederland staat 15% van de recreatiewoningen niet op eigen grond maar op zogenaamde erfpacht grond. Erfpacht is een recht dat het midden houdt tussen eigendom en huur.

Het geeft recht op het gebruik van een kavel op een recreatiepark of camping. De erfpachter betaalt daarvoor een vergoeding, dit noemt men de canon. U mag daarvoor de grond gebruiken alsof u eigenaar bent. Er kan sprake zijn van gemeentelijke of particuliere erfpacht. (Ga naar de pagina)

De rente bereikte in 2017 een absoluut dieptepunt. Het beleid van de ECB trof uw eventuele vermogen. Bijna 1100 miljard euro kwam extra op de markt. Gevolg is dat banken makkelijker kredieten kunnen gaan verstrekken en geld ‘goedkoper’ wordt dan ooit tevoren. (Ga naar de pagina)
Vrij op naam, afgekort als v.o.n. wordt gebruikt bij de aankoop en verkoop van woningen.
Een verkoopprijs is “vrij op naam” als alle bijkomende kosten (overdrachtsbelasting, hypotheekakte en transportakte en makelaarskosten) zijn inbegrepen bij de prijs. Een verkoopprijs is kosten koper (k.k.) als er deze bijkomende kosten niet zijn inbegrepen bij de prijs. (Ga naar de pagina)
Als u een recreatiewoning heeft gekocht, krijgt u met een aantal fiscale zaken te maken, dit nog los van de BTW.
Welke zijn deze zaken dan precies? (Ga naar de pagina)
Personen/burgers zijn verplicht de informatie die er over hen in de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) staat (later de Basisregistratie Personen, BRP) waarheidsgetrouw en actueel te houden, bijvoorbeeld als er een verhuizing plaatsvindt. Houdt men zich daar niet aan, dan kan de gemeente een boete opleggen. Die boete is een bestuurlijke boete van € 325,–, ( 2017) op te leggen door het college van B&W. (Ga naar de pagina)

Hoe werkt het?

Vakantiehuiswinkel bemiddeld in de aankoop en verkoop van recreatiewoningen. Bent u op zoek naar een vakantiehuis, recreatiewoning of zoekt u informatie omtrent de aan of verkoop, dan kunnen wij u van dienst zijn.

U vindt hiernaast de meest gestelde vragen.

Gratis Verkopen

Het Dashboard

De zoekopdracht

Woning zoeken

De verkoop of aankoop van uw recreatiewoning doet u met vakantiehuiswinkel.nl

Adverteren op onze site is geheel gratis.

Alle recreatiewoningen op deze site worden door zowel particulieren of bedrijven aangeboden. Ruim 300 vakantiehuizen zijn of worden door makelaars via onze website verkocht. Dit zijn onze zogenaamde topwoningen. Wilt u een vakantiehuis kopen of wilt u een vakantiehuis verkopen, dan kunt u dit geheel vrijblijvend zelf doen of samen met Vakantiehuiswinkel.

Vakantiehuiswinkel | Ontwerp & Ontwikkeling Vyrex Solutions | © 2018

Registreren